Dirk Scheringa krijgt mogelijk alsnog een beursnotering. Met zijn factoringbedrijf CS Factoring wil hij het bestaande lege beursfonds Lavide overnemen. Via zo’n zogeheten ‘reversed listing’ krijgt hij zo een notering aan het Damrak.
Dat meldt de onderzoekssite Follow the Money woensdag.
Helemaal zeker is de transactie nog niet. Scheringa wil de aandelen overnemen van de beoogde nieuwe grootaandeelhouder van Lavide, Adriaan de Gier. Deze advocaat verwief een claim op Lavide en krijgt volgens Follow the Money als onderdeel van een schikking hierover 50 procent van de aandelen van het lege beursfonds.
Deze aandelen wil hij vervolgens overdoen aan Scheringa. Donderdag moeten de aandeelhouders van Lavide stemmen over de uitgifte van nieuwe aandelen die De Gier tot grootaandeelhouder zouden maken.
Investeerder Peter-Paul de Vries was ook in de race om Lavide, maar hij trok zich terug na de claimkwestie.
Factoringbedrijf
Scheringa's eigen bedrijf DSB ging in 2009 failliet. Sindsdien hield Scheringa zich enkele jaren koest om in 2011 een factoringbedrijf te starten. Bij factoring dragen bedrijven hun debiteurenportefeuille over aan het factoringbedrijf. Ze krijgen dan per direct hun vordering, met aftrek van een percentage voor het factoringbedrijf.
Het is voor bedrijven een (niet goedkope) manier om direct over hun tegoeden te beschikken.
Staartje van DSB Bank
DSB kan overigens voor Scheringa alsnog een staart krijgen. Het faillissement is nog altijd niet afgewikkeld. De curatoren moeten nog beslissen of er schadeclaims komen tegen Scheringa of andere bestuurders. Ze willen in ieder geval De Nederlandsche Bank aanpakken.
DSB ging volgens de curatoren ten onder door gebrek aan kennis en kunde bij de directie en gebrekkig toezicht door raad van commissarissen en De Nederlandsche Bank.
Scheringa heeft overigens al eens eerder geroken aan een beursnotering. Met DSB wilde hij ook naar de beurs maar de avond voor de notering, in mei 2000, blies hij de beursgang af. De reden hiervoor is nooit duidelijk geworden. Officieel noemde Scheringa toen als motief dat hij vond dat er te weinig particulieren op de beursgang hadden ingeschreven.
Lees ook
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl